slot

LivnoM.MBiHLivno

Posljednje dopunjavanje:10:13:38 AM

  • ja-news-1
  • ja-news-2
  • ja-news-3


Inzka ohrabrile jasne izjave ministra Radončića...

Funkcionalno Vijeće ministara i institucija na državnom nivou...

19.Decembar 2012

Funkcionalno Vijeće ministara i institucija na državnom nivou, ostvarivanje napretka na putu ka euroatlantskim integracijama, poštivanje vladavine prava temelji su na kojima se treba graditi efikasna država i bolja budućnost BiH, složili su se sagovornici.

U tom pravcu naglašena je uloga Ministarstva sigurnosti BiH u ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog područja sa EU, 23 i 24, Pravosuđe i Pravda sloboda i sigurnost
„BiH teži da se priključi Evropskoj uniji, a to znači i našu dosljednost u borbi protiv svih vidova kriminala. Stoga će Ministarstvo sigurnosti BiH pružiti punu podršku državnim agencijama za provođenje Zakona s ciljem jačanja njihovih kapaciteta za borbu protiv organiziranog

kriminala i korupcije” naglasio je ministar Radončić.

Visokog predstavnika su ohrabrile jasne izjave ministra o poštivanju nezavisnosti policije jer je to jedan od ključnih uslova za daljnji profesionalan rad policije. Visoki predstavnik je također podržao namjeru ministra da se fokusira na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Visoki predstavnik je posebno naglasio konstruktivnu saradnju OHR-a i Ministarstva sigurnosti BiH u oblasti migracija i azila, što je dio programa 5 + 2.

Radončić i Inzko su izrazili spremnost da se saradnja između Ministarstva sigurnosti BiH i OHR-a nastavi u pozitivnom ozračju.

"Popular": Za "smak svijeta" nisu krive Maje, već Srbi?!...


Američki portаl “Popular“ objаvio je dа zа nаjаvljeni smаk svijetа...

19.Decembar 2012Američki portаl “Popular“ objаvio je dа zа nаjаvljeni smаk svijetа, zаkаzаn zа 21. 12. 2012., nisu krive drevne Mаje čiji kаlendаr zа tаj dаtum predviđа аpokаlipsа već - Srbi. Oni tvrde da su Srbi, nаmjerno ili ne, ispunili uslov iz Nostrаdаmusovog proročаnstvа dа do smаkа svijetа dođe.

Nostrаdаmus u 86 kаtrenu svog proročаnstvа kаže:

“I doći će godinа sа đаvoljim brojem u obrnutom smjeru (1999. godinа imа tri devetke koje su obrnute tri šestice, odnosno broj sаtаne) i tаdа će đаvo željeti dа nаprаvi svjetski sukob dа bi 13 godinа kаsnije i cijeli svijet bio uništen“.

“Jаsno je dа je te 1999. godine”, nаstаvljа dаlje аmerički mаgаzin, “zаistа i došlo do svjetskog sukobа jer je 19 zemаljа svijetа, odnosno NATO pаktа, ušlo u sukob sа Srbijom zbog Kosovа, а cijeli sukob su uprаvo pokrenuli Srbi odbijаjući mirovni sporаzum sа Albаncimа.

Vjerovаtno Srbi nisu tada znali zа Nostrаdаmusovo proročаnstvo, аli su, eto, ipаk izаzvаli povod zа smаk svijetа koji nаs očekuje u petаk, 21. decembrа. Nisu krive Mаje što će svijet nestаti, već Srbi, zаključuje portаl “Populаr“.Valentinu Inzku uručena povelja "Ahdnama"...


Predstavnici Udruženja Bosansko-tusko prijateljstvo „Bosfor“...

19.Decembar 2012Predstavnici Udruženja Bosansko-tusko prijateljstvo „Bosfor“ danas su Valentinu Inzku, visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini, uručili povelju „Prijatelj Bosne“, dokument "Ahdname" koji je preteča modernih međunarodnih povelja o poštivanju ljudskih prava.

Ovo priznanje visoki predstavnik Valentin Inzko je dobio 25. maja, u Milodražu kada je obilježena 549. godina "Ahdname".

Svečanoj ceremoniji su osim predsjednika Udruženja „Bosfor“ Rizvana Halilovića, prisustvovali i načelnik Općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić, prof. Hasan Balić, fra Luka Markešić, ministar kulture i sporta KS-a Ivica Šarić, predstavnici Ambasade Republike Turske u BiH.

Halilović je istakao važnost povelje "Ahdname" te uime Udruženja čestitao Inzku i zahvalio načelniku Hadžibajriću za nesebičnu pomoć.

"Mi baštinimo tradiciju ljudskih prava, mi smo lijepa država koja ima poteškoća a koje najčešće dolaze od naših komšija, ali mi to sami ne možemo riješiti ako iza nas ne stoji jak faktor iz međunarodne zajednice. Zbog toga su oči moralnog dijela BiH uprte u vašu funkciju", rekao je Balić čestitajući Inzku na povelji.

Čestitajući Inzku, Hadžibajrić je rekao da međunarodna zajednica i OHR trebaju ostati u BiH dok se ne riješe krucijalna politička pitanja, te istakao značaj "Ahdname" i naglasio da će Općina i dalje biti na raspolaganju Udruženju "Bosfor" i pomagat će ovakve manifestacije i priznanja koja se dodjeljuju najzaslužnijim građanima "a nagrada je došla u prave ruke".

Fra Luka Markešić je izrazio oduševljenje što je povelja "Ahdnama" dodijeljena čovjeku koji je do sada pokazao ono što povelja kaže "da je istinski prijatelj Bosne i Hercegovine".

Naime, 28. maja 1463. godine sultan Mehmed Fatih Han, nakon osvajanja Bosanskog kraljevstva, uručio je svoju Ahdnamu najuglednijem među bosanskim kršćanima fra Anđelu Zvizdoviću kao povelju očuvanja multikulturalnosti i utemeljenja ljudskih prava i sloboda franjevcima i svim kršćanima, koji su u miru i slobodni nastavili da žive pod sultanovom vlašću u Osmanlijskom carstvu.

Markešić je rekao da poseban značaj "Ahdname" leži u tome što je to bio ljudski susret iz koga se izrodio dijalog koji je posebno prožet tolerancijom, a da je tolerancija izrodila različitost kulture, vjere, suživota, toleranciju dijaloga i međusobnog prihvatanja.

"Želimo ovaj događaj aktualizirati i polazati da on i danas, dobrom voljom i ljubavlju, može poslužiti kao model izgradnje BiH u okvuru Evropske unije, da s ovim vrijednostima uđemo u Evropu", rekao je fra Luka Markešić.

Inzko je izrazio veliku čast primanjem "Ahdname" i rekao da se u BiH uvijek živjelo zajedno, bilo je suživota ranije nego u Evropi, te stoga se nada da će Evropa uzeti nešto od vrijednosti koje su u Ahdnami".

"Evropu treba pobosančiti", rekao je Inzko i pojasnio da se "prilikom kupnje kuće u Evropi gleda lokacija, a u Bosni i Hercegovini se gleda komšija, te vrijednosti trebaju Evropi".

Izrazio je žaljenje što međunarodna zajednica nije odmah reagirala i spriječila rat, to je bila greška, ali iz dobrih tradicija u BiH treba učiti, te "s obzirom na to da sam ovdje osam godina, onda sam već Bosanac, neke su mi odluke teško padale, ali plemenitost ljudi u BiH je velika, a te će vrijednosti unijeti u Evropsku zajednicu".

Predsjednik udruženja "Bosfor" Halilović je već najavio svečanost proslave 550. godišnjice "Ahdname" iduće godine u Milodražu čime se pridaje značaj vrijednostima povelje, pravdi i slobodi.


U prava se vraća oko 1.500 korisnika...

Praktično, svim korisnicima BIZ-a koji su temeljem spomenutog člana Zakona o reviziji...

19.Decembar 2012

Praktično, svim korisnicima BIZ-a koji su temeljem spomenutog člana Zakona o reviziji izvedeni iz prava, vraćaju se naknade, a u slučaju da su tužili Ministarstvo za boračka pitanja FBiH, plati zatezna kamata i troškovi advokata • Ministar sa 57.000 KM nagradio najuspješnije revizorske timove

Ustavni sud Federacije BiH, presudio je, po zahtjevu Živka Budimira, predsjednika FBiH, da član 9. Zakona o reviziji boraca, koji govori o uvjerenjima koji se stavljaju van snage, u dijelu koji glasi: "...ili su izdata u upravnom postupku samo na osnovu izjava svjedoka, potvrde boračkog udruženja ili na osnovu medicinske dokumentacije, a u suprotnosti su sa evidencijama o neisplaćenim vojničkim plaćama" - nije u suglasnosti s Ustavom FBiH.

Izvedi, uvedi

Praktično, nakon ovakve odluke Ustavnog suda FBiH, svi korisnici boračko-invalidske zaštite (BIZ) koji su temeljem spomenutog člana Zakona o reviziji izvedeni, ima da se vrate u pravo, da im se naknade retroaktivno isplate, a u slučaju da su tužili Ministarstvo za boračka pitanja FBiH, platit će im se i zatezne kamata i troškovi advokata. Optimisti pretpostavljaju da je zahvaljujući članu 9. Zakona o reviziji, bez prava ostalo oko 1.500 osoba.

Indikativno, među onima koji su zahvaljujući članu 9. izvedeni iz prava, znatan je broj onih koji su uživali povoljnu mirovinu zahvaljujući komandnim dužnostima koje su obavljali tijekom agresije na BiH. Njihove su penzije iz budžeta FBiH povlačile najviše novca pa se Zukan Helez, ministar za pitanja boraca u FBiH, hvalio kako je izvodeći njih iz prava, najviše novca uštedio. U dosadašnjem toku revizije, a prema informaciji o provođenju revizije boraca za period juli - septembar 2012. "ukupno su izdata 2.744 naloga za obrazac FMB2". Na realizaciju u PIO/MIO dostavljeno je 517 takvih uvjerenja.

Paušali, naknade

Podsjetimo, ove smo godine na paušale i naknade revizorskih timove potrošili 243.000 KM, na njihovo gorivo 49.000 KM, noćenja 116.000 KM, vozače 28.000 KM, na plaće zaposlenih po ugovoru o djelu 269.000 KM, na volontere 66.000 KM... Uzgred, sa 57.000 KM ministar je nagradio najuspješnije revizore i revizorske timove. Prema pouzdanim izvorima Oslobođenja, kada je Zakon o reviziji boraca u pitanju, njegov glavni autor je Ibrahim Ganibegović, pomoćnik ministra za pravne i opće poslove.

Recimo i to da je Ustavni sud FBiH naložio Parlamentu FBiH dopunu člana 1. Zakona o reviziji i obavezu obuhvaćanja kontrolom svih kategorija korisnika prava koji su na bilo koji način koristili prava po osnovi sudjelovanja u oružanim postrojbama Federacije BiH u vrijeme ratnih zbivanja. Dakle, i oko 90.000 boraca koji su u mirovinu otišli po osnovu takozvanog duplog armijskog staža, bit će predmet revizije boračke populacije.


Odgoda popisa stanovništva preporuka EUROSTAT-a...


Dodao je da ova preporuka nije razlog za dramu već je preporuka rezultat...

19.Decembar 2012Dodao je da ova preporuka nije razlog za dramu već je preporuka rezultat tehničkih prepreka koje bi trebale biti riješene

Popis stanovništva u BiH treba biti urađen slijedeće godine, ali je EUROSTAT u novom izvještaju preporučio da popis bude odgođen za šest mjeseci, odnosno, da umjesto u aprilu bude održan u oktobru 2013., kazao je novinarima u Sarajevu otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Renzo Daviddi.

Dodao je da ova preporuka nije razlog za dramu već je preporuka rezultat tehničkih prepreka koje bi trebale biti riješene, javlja Fena.

- Ovo vrijeme treba mudro i produktivno iskoristiti. Popis mora biti izvršen na osnovu međunarodnih standarda, standarda EU i UN-a. Da bismo to učinili moramo se dobro pripremiti - istakao je Daviddi.

Razlozi za odgodu su, kazao je, tehničke prirode.

- Još nije završen upitnik, numeracijske oblasti nisu finalizirane, a neke zone koje su na graničnim linijama pojedinih oblasti nisu razjašnjene - pojasnio je.

Svi ovi problemi su povezani i moraju biti riješeni u nizu.

Daviddi je dodao i da određena politička pitanja nisu iskristalizirana.

- Ukoliko je potrebno političko nadziranje procesa popisa, a koji je sam po sebi tehnička operacija, onda treba riješiti nekoliko pitanja koje generiraju političke tenzije. Ali, jasno je da ukoliko želimo da riješimo tehnička pitanja, moramo imati minimum političke saglasnosti - kazao je.

Istakao je da se nada da će sve prepreke uskoro biti riješene jer je popis stanovništva u BiH od fundamentalne važnosti za sve aspekte života u ovoj zemlji.

Održan šaljivi protest zbog "smaka svijeta"...


Na ideju da organiziraju protest mladi su došli tako što su jedni drugima...

19.Decembar 2012

Na ideju da organiziraju protest mladi su došli tako što su jedni drugima govorili kako ne žele da se desi najavljeni smak svijeta

Povodom "smaka svijeta", koji bi prema kalendaru drevnih Maya trebao nastupiti u petak 21.decembra, na Trgu djece Sarajeva održan je šaljivi protest.

Desetak mladih Sarajlija, u znak protesta zbog najava "sudnjeg dana", na društvenoj mreži Facebook osnovali su grupu kojoj se pridružilo oko 500 ljudi, čiji je zajednički cilj "boriti se protiv smaka svijeta".

Student Rijad Preljević je organizator ove, kako ju je nazvao, male studentske zezancije, šale.

„Mi smo se danas okupili kako bismo se zezali na misli nekih ljudi, pogotovo Amerikanaca", kazao je on i dodao da nema nikakve šanse da se to desi.

Da je stvarno riječ o šali, Preljević je potvrdio i dosjetkom o pašteti čiji rok trajanja ističe 2013.godine.

„Grupu smo osnovali na kafi, nismo ništa očekivali, a pogotovo ne medijsku pažnju", poručio je ovaj sarajevski student.

Još jedan član Facebook grupe, koji je želio ostati anoniman, rekao je da protestanti „apsolutno ne žele da se desi smak svijeta" i smatraju „da nema logike" u najavama o smaku svijeta 21. decembra.

„Mi jednostavno ne vidimo razloge koji bi doveli do smaka svijeta", kazao je on.

Na ideju da organiziraju protest mladi su došli tako što su jedni drugima govorili kako ne žele da se desi najavljeni smak svijeta.

Njih desetak je nosilo transparente na kojima je pisalo: „Majo, za sve si ti kriva", „Nema logike" i „Svak smeta".

 

Rapko Orman